Quantitative Aptitude Solved Questions With Answers || Aptitude Questions With Answers For Placement Preparation

1 .A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and ...

1.A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is:
Ans. 50 M

2.A train travelling at 48 kmph completely crosses another train having half its length and travelling in opposite direction at 42 kmph, in 12 seconds. It also passes a railway platform in 45 seconds. The length of the platform is
Ans.400 m

3.A train crosses a post in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is
Ans.150 M

4.A train , 800 meter long is running with a speed of 78 km/hr. It crosses a tunnel in 1 minute. What is the length of the tunnel (in meters)?
Ans.500 m

5.Two train each 500 m long, are running in opposite directions on parallel tracks. If their speeds are 45 km/hr and 30 km/hr respectively, the time taken by the slower train to pass the driver of the faster one is
Ans.24 sec

6.Two, trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is:
Ans.4 : 3

7.A takes twice as much time as B or thrice as much time as C to finish a piece of work. Working together, they can finish the work in 2 days. B can do the work alone in:
Ans.6 Days

8.A and B can do a piece of work in 30 days, while B and C can do the same work in 24 days and C and A in 20 days. They all work together for 10 days when B and C leave. How many days more will A take to finish the work?
Ans. 18 Days

9.If daily wages of a man is double to that of a woman, how many men should work for 25 days to earn Rs.14400? Given that wages for 40 women for 30 days are Rs.21600.
Ans.16

10.Twenty women can do a work in sixteen days. Sixteen men can complete the same work in fifteen days. What is the ratio between the capacity of a man and a woman?
Ans.4:3

11. Assume that 20 cows and 40 goats can be kept for 10 days for Rs.460. If the cost of keeping 5 goats is the same as the cost of keeping 1 cow, what will be the cost for keeping 50 cows and 30 goats for 12 days?
Ans.Rs.1104

12.A can finish a work in 24 days, B in 9 days and C in 12 days. B and C start the work but are forced to leave after 3 days. The remaining work was done by A in:
Ans.10 Days

13.If A, B and C can do a job in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days A can do the work if B and C help him on every third day ?
Ans.15 Days

14.Ranjith takes 6 hours to type 32 pages. Bhatu takes 5 hours to type 40 pages. In how many hours they will type 110 pages together ?
Ans.8 hours 15 min

15.A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in 
Ans.8 Days

16On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is
Ans.Rs.60

17.A reduction of 10% in the price of a pen enabled a trader to purchase 9 more for Rs.540. What is the reduced price of the pen?
Ans.6

18.When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?
Ans.Rs. 25,300

19.Sunil purchases two books at Rs.300 each. He sold one book 10% gain and other at 10% loss. What is the total loss or gain in percentage?
Ans.No loss or no gain

20.If selling price of an article is Rs. 250, profit percentage is 25%. Find the ratio of the cost price and the selling price
Ans.4 : 5

21.The ratio of the father's age to that of son's age is 4:1 The product of their ages is 196.What will be ratio of their ages after 5 yrs?
Ans.11:4

22.Rahul was 4 times old as his son 8 years back and he will be 2 times old as his son after 8 years. Calculate Rahul and his son's age.
Ans. 40 years

23.The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?
Ans.4 Years

24.One year ago, the ratio of Sooraj's and Vimal's age was 6: 7 respectively. Four years hence, this ratio would become 7: 8. How old is Vimal?
Ans.36

25.The product of the ages of Syam and Sunil is 240. If twice the age of Sunil is more than Syam's age by 4 years, what is Sunil's age?
Ans.12

26.The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is:
Ans. 31kg

27.A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is
Ans.285

28.The average of five numbers id 27. If one number is excluded, the average becomes 25. What is the excluded number?
Ans. 35

29.The average score of a cricketer for ten matches is 38.9 runs. If the average for the first six matches is 42, what is the average for the last four matches?
Ans.34.25

30.The average of six numbers is x and the average of three of these is y. If the average of the remaining three is z, then
Ans.2x = y + z

31.In how many ways can a group of 5 men and 2 women be made out of a total of 7 men and 3 women?
Ans.63

32.In how many different ways can the letters of the word 'MATHEMATICS' be arranged so that the vowels always come together?
Ans.120960

33.In how many different ways can the letters of the word 'LEADING' be arranged such that the vowels should always come together?
Ans.720

34.A coin is tossed 3 times. Find out the number of possible outcomes
Ans.8

35.There are 8 men and 10 women and you need to form a committee of 5 men and 6 women. In how many ways can the committee be formed?
Ans.11760

36.Which of the following fraction is the largest ?
Ans.7/8

37.What is the least number which when divided by 8, 12, 15 and 20 leaves in each case a remainder of 5 ?
Ans.125

38.The L.C.M. of two numbers is 48. The numbers are in the ratio 2 : 3. Then sum of the number is
Ans.40

39. Six bells start ringing together and ring at intervals of 4, 8, 10, 12, 15 and 20 seconds respectively. how many times will they ring together in 60 minutes ?
Ans.31

40.Least number which when divided by 5,6,7,8 and leaves remainder 3, but when divided by 9, leaves no remainder?
Ans.1683

41.The cube root of 0.000729 is
Ans.0.09

42.What is the least perfect square which is divisible by each of 21, 36 and 66?
Ans.213444

43.What is the smallest number by which 3600 be divided to make it a perfect cube?
Ans.450

44.A man plants 49284 apple trees in his garden and arranges them so that there are as many rows as there are apples trees in each row. The number of rows is
Ans.222

45.The square root of 16641 is
Ans.129

46.36 men can complete a piece of work in 18 days. In how many days will 27 men complete the same work?
Ans.24

47.A hostel had provisions for 250 men for 40 days. If 50 men left the hostel, how long will the food last at the same rate?
Ans.50 Days

48.mat-weavers can weave 4 mats in 4 days. At the same rate, how many mats would be woven by 8 mat-weavers in 8 days?
Ans.16

49. If 40 men can make 30 boxes in 20 days, How many more men are needed to make 60 boxes in 25 days?
Ans.24

50.In a camp, there is a meal for 120 men or 200 children. If 150 children have taken the meal, how many men will be catered to with remaining meal?
Ans.30

51.A trader has 1600Kg of sugar. He sells a part at 8% profit and the rest at 12% profit. If he gains 11% on the whole , find the quantity sold at 12%.
Ans.1200 Kg

52. Some amount out Rs.7000 was lent at 6% per annum and the remaining was lent at 4% per annum. If the total simple interest from both the fractions in 5 years was Rs.1600, the sum lent of 6% per annum was
Ans.2000

53.Find the ratio in which rice at Rs. 7.20 a kg be mixed with rice at Rs. 5.70 a kg to produce a mixture worth Rs. 6.30 a kg
Ans.2:3

54.In 1 kg mixture of iron and manganese 20% of manganese. How much iron should be added so that the proportion of manganese becomes 10%
Ans.1 Kg

55.How many kilogram of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27 kg of sugar costing Rs. 7 per kg so that there may be a gain of 10% by selling the mixture at Rs. 9.24 per kg?
Ans.63 Kg

56.Arun invested Rs. 333000 in 5½ % stocks at 110 .If brokerage is Rs.1, what is his annual income from his investment
Ans.Rs.16500

57.Find the income on 8% stock of Rs.1200 purchased at Rs.120?
Ans.Rs. 96

58.A 12% stock yielding 10% is quoted at
Ans.Rs. 120

59.A company declared a semi-annual dividend of 12%. Find the annual dividend of Sam owing 2000 shares of the company having a par value of Rs. 10 each
Ans.Rs.4800

60.A man invests some money partly in 9% stock at 96 and partly in 12% stock at 120. To obtain equal dividends from both, he must invest the money in the ratio
Ans.16:15

61.The true discount on a bill of Rs. 540 is Rs. 90. The banker's discount is
Ans.Rs. 108

62.The banker's gain of a certain sum due 3 years hence at 10% per annum is Rs. 36. What is the present worth ?
Ans.Rs.400

63.The banker's gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is Rs. 360. The banker's discount is
Ans.Rs.1360

64.The banker's gain on a bill due 1 year hence at 12% per annum is Rs. 6. The true discount is:
Ans.Rs.50

65.The banker's discount of a certain sum of money is Rs. 72 and the true discount on the same sum for the same time is Rs. 60. The sum due is:
Ans.Rs.360

66.A man in a train notices that he can count 21 telephone posts in one minute. If they are known to be 50 metres apart, at what speed is the train travelling?
Ans.60 km/hr

67.A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot @ 4 km/hr and partly on bicycle @ 9 km/hr. The distance travelled on foot is
Ans. 16KM

68.A truck covers a distance of 550 metres in 1 minute whereas a train covers a distance of 33 kms in 45 minutes. What is the ratio of their speed?
Ans. 3:4

69. A man walking at the rate of 5 km/hr crosses a bridge in 15 minutes. What is the length of the bridge (in metres)?
Ans.1250

70.The speed of a bus increases by 2 km after every one hour. If the distance travelling in the first one hour was 35 km. what was the total distance travelled in 12 hours?
Ans.5KMPH

71.Find the simple interest on the Rs. 2000 at 25/4% per annum for the period from 4th Feb 2005 to 18th April 2005
Ans.Rs.25

72.A sum of money amounts to Rs. 9800 after 5 years and Rs. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is
Ans.12%

73.If A lends Rs. 3500 to B at 10% p.a. and B lends the same sum to C at 11.5% p.a., then the gain of B (in Rs.) in a period of 3 years is
Ans.Rs.157.50

74.There was simple interest of Rs. 4016.25 on a principal amount at the rate of 9%p.a. in 5 years. Find the principal amount
Ans.Rs 8925

75.Rs. 7500 is to be paid in 3 years at 5% C.I. in equal annual Instalments. 
Find the amount of each instalment.
Ans.2754

76.Three partners A, B, C start business. Twice A’s capital is equal to thrice B’s capital and B’s capital is four times C’s capital. Out of a total profit of Rs. 16,500 at the end of the year. B’s share is 
Ans.Rs. 6000

77.A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined them after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed amount A, B and C
Ans.6:10:5

78.Arun, Kamal and Vinay invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kamal?
Ans.Rs.890

79.P , Q and R started a business by investing Rs 120000 , Rs 135000 & Rs 150000 respectively. Find the share of each, out of the annual profit of Rs 56700
Ans.16800 , 18900 , 21000

80.If 4 (P's Capital ) = 6 ( Q's Capital ) = 10 ( R's Capital ) , then out of the total profit of Rs 4650 , R will receive
Ans.900

81.January 1, 2004 was a Thursday, what day of the week lies on January 1 2005
Ans.Saturday

82.Arun went for a movie nine days ago. He goes to watch movies only on Thursdays. What day of the week is today?
Ans.Saturday

83.The first republic day of India was celebrated on 26th January, 1950, It was
Ans.Thursday

84.The year next to 1990 having the same calendar as that of 1988 is
Ans.1993

85.January 1, 2008 is Tuesday. What day of the week lies on Jan 1, 2009?
Ans.Thursday

86.If the difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m and its perimeter is 206 m, what is its area?
Ans.2520 m2

87.Two diagonals of a rhombus are 72 cm and 30 cm respectively. What is its perimeter?
Ans.156 cm

88.A rectangular field is to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered. If the area of the field is 680 sq. feet, how many feet of fencing will be required?
Ans.88

89.The length of a rectangle is 18 cm and its breath is 10 cm. When the length is increased to 25 cm. What will be the breadth of the rectangle if the area remains the same?
Ans.7.2 cm

90.If the circumference of a circle increases from 4pi to 8 pi, what change occurs in the area ?
Ans.Area is quadrupled

91.What is the smallest prime number?
Ans.2

92.What least number should be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?
Ans.2

93. 3 + 33 + 333 + 3.33 = ?
Ans.372.33

94.A number when divided by the sum of 555 and 445 gives two times their difference as quotient and 30 as remainder. The number is
Ans.220030

95.186 x 186 + 159 x 159 - 2 x 186 x 159 = ?
Ans.729

96.What decimal of an hour is a second ?
Ans..00027

97. 2.205 divided by 0.3 gives
Ans.7.35

98.34.95 + 240.016 + 23.98 = ?
Ans.298.946

99.0.7683 + 0.369 + 0.05 + 0.8 = ?
Ans.1.9873

100.What will come in place of question mark in the following equation?
54. (?) 3 + 543 + 5.43 = 603.26
Ans.8

101.Two pipes A and B can fill a tank in 6 hours and 4 hours respectively. If they are opened on alternate hours and if pipe A is opened first, in how many hours, the tank shall be full ?
Ans.5 hours

102. A tank is filled in 5 hours by three pipes A, B and C. The pipe C is twice as fast as B and B is twice as fast as A. How much time will pipe A alone take to fill the tank?
Ans.35 Hours

103.Three taps A, B and C can fill a tank in 12, 15 and 20 hours respectively. If A is open all the time and B and C are open for one hour each alternately, the tank will be full in:
Ans.7 Hours

104.Taps A and B can fill a bucket in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both are opened and A is closed after 3 minutes, how much further time would it take for B to fill the bucket?
Ans.8 min 15 sec

105.One pipe can fill a tank three times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 36 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in
Ans.144 Mins

106.A card is drawn from a pack of 52 cards. The probability of getting a queen of club or a king of heart is:
Ans.1/26

107.Bag contain 10 back and 20 white balls, One ball is drawn at random. What is the probability that ball is white
Ans.2/3

108.In a class, 30% of the students offered English, 20% offered Hindi and 10% offered both. If a student is selected at random, what is the probability that he has offered English or Hindi?
Ans.2/5

109.A bag contains 2 yellow, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?
Ans.10/21

110.What is the probability of getting a number less than 4 when a die is rolled?
Ans.1/2

111.Find the odd man out.
331, 482, 551, 263, 383, 362, 284
Ans.383

112.888, 440, 216, 104, 48, 22, 6
Ans.22

113. 3, 5, 7, 12, 17, 19
Ans.12

114.105, 85, 60, 30, 0, -45, -90
Ans.0

115.40960, 10240, 2560, 640, 200, 40, 10
Ans.200

116.From a point C on a level ground, the angle of elevation of the top of a tower is 30 degree. If the tower is 100 meter high, find the distance from point C to the foot of the tower.
Ans.173 meter

117.The angle of elevation of the sun, when the length of the shadow of a tree 3 times the height of the tree, is:
Ans.30º

118.The top of a 15 metre high tower makes an angle of elevation of 60° with the bottom of an electronic pole and angle of elevation of 30° with the top of the pole. What is the height of the electric pole?
Ans.10 metres

119.The angle of elevation of the top of a tower from a certain point is 30°. If the observer moves 20 m towards the tower, the angle of elevation of the top of the tower increases by 15°. The height of the tower is:
Ans. 27.2 M

120.The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60º and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is
Ans.9.2 m

121.The compound interest on Rs. 30,000 at 7% per annum is Rs. 4347. The period (in years) is:
Ans.2

122.The difference in compound interest and simple interest, on a certain amount at 10% per annum at the end of third year is Rs. 620. What is the principal amount?
Ans.Rs.20,000

123.What sum invested for 2 years at 12% compounded annually will grow to Rs. 4390.40?
Ans.Rs.3500

124.A sum of money invested at compound interest to Rs. 800 in 3 years and to Rs 840 in 4 years. The rate on interest per annum is.
Ans.5%

125.The population of a town is 50,000. It decreases by 20 per thousand per year. Find out the population after 2 years.
Ans.Rs. 48,020

126.Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.
Ans. 4:3

127.What percent of a day is 6 hours?
Ans.25%

128.Out of 450 students of a school, 325 play football, 175 play cricket and 50 neither play football nor cricket. How many students play both football and cricket ?
Ans.100

129.What percentage of Rs. 2650 is Rs. 1987.50?
Ans.75%

130.What is the angle between the hour and the minute hand of a clock when the time is 3.25?
Ans.47 1/2

131.At what time are the hands of clock together between 7 pm and 8 p.m.?
Ans.7.38.11

132.How many times in a day, the hands of a clock are straight?
Ans.44

133.A clock strikes 4 taking 9 seconds. In order to strike 12 at the same rate, the time taken is
Ans.33 seconds

134. What is the angle between the hands at 4.40?
Ans.100°

135.An accurate clock shows 8 o’clock in the morning. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o’clock in the afternoon?
Ans.180°

136.The curved surface area of a cylindrical pillar is 264 m2 and its volume is 924 m3. Find the ratio of its diameter to its height
Ans.7:3

137.How many bricks, each measuring 25 cm x 11.25 cm x 6 cm, will be needed to build a wall of 8 m x 6 m x 22.5 cm?
Ans.6400

138.The radii of two cones are in ratio 2:1, their volumes are equal. Find the ratio of their heights.
Ans.1:4

139.The size of a wooden block is 5 x 10 x 20 cm. How many such blocks will be required to construct a solid wooden cube of minimum size?
Ans.8

140.Find the surface area of a 10 cm x 4 cm x 3 cm brick
Ans.164 sq. cm

141.A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be
Ans.26

142.A fires 5 shots to B's 3 but A kills only once in 3 shots while B kills once in 2 shots. When B has missed 27 times, A has killed
Ans.30 Birds

143.A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be:
Ans.26

144.The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay?
Ans.Rs.2400

145.3034 - (1002 / 20.04) = ?
Ans.2984

146.The salaries A, B, C are in the ratio 2 : 3 : 5. If the increments of 15%, 10% and 20% are allowed respectively in their salaries, then what will be new ratio of their salaries?
Ans.23 : 33 : 60

147.An amount of Rs. 2430 is divided among A, B and C such that if their shares be reduced by Rs. 5, Rs.10 and Rs. 15 respectively, the remainders shall be in the ratio of 3 : 4 : 5. Then, B’s share was :
Ans.Rs.810

148.If 40% of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second number.
Ans.5:3

149.The lease whole number which when subtracted from both the terms of the ratio 6 : 7 gives a ratio less than 16 : 21 is
Ans.3

150.The fourth proportional to 5, 8, 15 is:
Ans.24

151.A boatman can row 96 km downstream in 8 hr. If the speed of the current is 4 km/hr, then find in what time will be able to cover 8 km upstream?
Ans.2 Hours

152.If a boat goes 7 km upstream in 42 minutes and the speed of the stream is 3 kmph, then the speed of the boat in still water is
Ans.13KMPH

153.A man can row 6 kmph is still water. If the river is running at 1 kmph it takes 90 min to row to a place and back. How far is the place?
Ans.415

154.If a man rows at the rate of 5 kmph in still water and his rate against the current is 3 kmph, then the man's rate along the current is
Ans.7KMPH

155.A Cistern is filled by pipe A in 9 hrs and the full Cistern can be leaked out by an exhaust pipe B in 10 hrs. If both the pipes are opened in what time the Cistern is full?
Ans.90

156.A, B and C are the three contestants in one km race. If A can give B a start of 40 metres and A can give C a start of 64 metres. How many metres start can B give C?
Ans.25m

157. P runs 1 km in 3 minutes and Q in 4 minutes 10 secs. How many metres start can P give Q in 1 kilometre race, so that the race may end in a dead heat?
Ans.280 Meters

158.In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the same race, A can beat C by:
Ans.28m

159.In a race of 600 m. A can beat B by 60 m and in a race of 500 m. B can beat C by 50 m. By how many m will A beat C in a race of 400 m?
Ans.324m

160.X, Y and Z are the three contestants in one km race. If X can give Y a start of 50 metres and X can also give Z a start of 69 metres, how many metres start Y can give Z?
Ans.20m

161.Rs. 20 is the true discount on Rs. 260 due after a certain time. What will be the true discount on the same sum due after half of the former time, the rate of interest being the same?
Ans.Rs 10.40

162.The true discount on a bill due 9 months hence at 16% per annum is Rs. 189. The amount of the bill is:
Ans.Rs.1764

163.Find the present worth of Rs. 264 due in 2 years reakoning simple interest at 5 percent per annum
Ans.Rs. 240

164.The true discount on a bill due 8 months hence at 12% per annum is Rs. 240. Find the amount of the bill and its present worth
Ans.Rs. 3000, Rs. 3240

165.If Rs. 10 be allowed as true discount on a bill of Rs. 110 due at the end of a certain time, then the discount allowed on the same sum due at the end of double the time is
Ans.Rs. 18.33





Related

Interview Questions 2697151544720570735

Post a Comment

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

item