Networking Technical Question & Answers

1. What Is Network? Ans .A network is a set of devices connected by physical media links. A network is recursively is a connection of tw...

1.What Is Network?
Ans.A network is a set of devices connected by physical media links. A network is recursively is a connection of two or more nodes by a physical link or two or more networks connected by one or more nodes.

2.What is Protocol?
Ans.protocol is a set of rules that govern all aspects of information communication

3.What is a Link?
Ans.At the lowest level, a network can consist of two or more computers directly connected by some physical medium such as coaxial cable or optical fiber. Such a physical medium is called as Link

4.What is a gateway or Router?
Ans.A node that is connected to two or more networks is commonly called as router or Gateway. It generally forwards message from one network to another.

5.Name the factors that affect the performance of the network?
Ans.
  • Number of Users
  • Type of transmission medium
  • Hardware
  • Software
6.What is Round Trip Time?
Ans.The duration of time it takes to send a message from one end of a network to the other and back, is called RTT.

7.How long is an IPv6 address?
Ans.128 bits

8.What command is used to create a backup configuration?
Ans.copy running-config startup-config

9.Which WLAN IEEE specification allows up to 54Mbps at 2.4GHz?
Ans.G

10.To back up an IOS, what command will you use?
Ans.copy flash tftp

11.The direction of rotation of a three phase induction motor is clockwise when it is supplied with 3ph sinusoidal voltage having phase sequence ABC. For counter clockwise rotation of the motor, the phase sequence of the power supply should be
Ans.ACB

12.The rated voltage of a 3phase power system in general is given as
Ans.rms line to line voltage

13.Total instantaneous power supplied by a 3ph ac supply to a balanced RL load is
Ans.constant

14.At steady state the inductor acts as a
Ans.SC

15.A RC series circuit has R=2ohms and C=4F. The time constant is
Ans.8 Sec

16.Laplace transform analysis gives
Ans.frequency domain response

17.The final value of the function 6-6e- t is
Ans.-6

18.What protocol does PPP use to identify the Network layer protocol?
Ans.NCP

19.The reciprocal of driving point admittance is
Ans.driving point impedance

20.The ratio of voltage transform at one port to the current transform at the other port is called
Ans.impedance

21.Which protocol does DHCP use at the Transport layer?
Ans.UDP

22.Where is a hub specified in the OSI model?
Ans.Physical layer

23.At t=0+ a initially charged capacitor behaves as a
Ans.voltage source

24.How often are BPDUs sent from a layer 2 device?
Ans.Every 2 seconds

25.Which router command allows you to view the entire contents of all access lists?
Ans.show access-lists

26.What PPP protocol provides dynamic addressing, authentication, and multilink?
Ans.LCP

27.What command will display the line, protocol, DLCI, and LMI information of an interface?
Ans.show interface

28.The transform inductance for inductor is given as
Ans.sL

29.The ratio of voltage transform at one port to the voltage transform at the other port is called
Ans.voltage transform ratio

30.At poles the network function becomes
Ans.infinite

31.For a two port network to be reciprocal
Ans.Y12=Y21

32.An ideal transformer does not have
Ans.both Z and Y Parameters

33.The transistor circuits can be easily analysed in
Ans.h Parameter

34.What kind of filter can be used to select a signal of one particular radio station
Ans.band pass

35.In Fourier series the term w0 is called as
Ans.fundamental Frequency

36.For a reciprocal network h12 =
Ans.-h21

37.In ABCD parameters C means
Ans.open circuit transfer admittance

38.One Decibel is equal to how many nepers
Ans.0.115

39.Ideally a filter should have how many attenuation
Ans.zero

40.A low pass filter having a cut-off frequency of 2 kHz to operate with a terminated load of 500ohms. The value of C is
Ans.0.318

41.A two-port network is given by I1=2V1+V2 and I2=V1+V2 then Z11 is
Ans. 1

42.In h parameters the term h21 means
Ans.short circuit forward current gain

43.For a high pass filter having a cut-off frequency is 1kHz with a load resistance of 600ohms. The value of L is
Ans.47.74mH

44.If a function satisfies f(t)=f(t+nT) then that function is called
Ans.periodic

45.In Fourier series the fourier co-efficients are usually represented by
Ans.a0 , an bn

46.The Z parameters are 0.9, 0.2, 0.2, 0.6 respectively then Y22 is
Ans.0.9

47.In g-parameters the parameter g11 is called as
Ans.open circuit input admittance

48.Any one application in which filters are used is
Ans.communication systems

49.The harmonic frequency Wn is an integral multiple of the fundamental frequency given by
Ans.Wn=nW0

50.Which protocol does Ping use?
Ans.ICMP

51.The time constant of capacitance circuit defined as the time during which voltage
Ans.Rises to 63.2% of its final steady value

52.If you wanted to delete the configuration stored in NVRAM, what would you type?
Ans.erase startup

53.What layer in the TCP/IP stack is equivalent to the Transport layer of the OSI model?
Ans.Host-to-Host

54.If the reading of two wattmeter are equal and positive in two wattmeter method the load P.F. in balanced 3-phase 3-wire circuit will be
Ans.Unity

55.Which class of IP address provides a maximum of only 254 host addresses per network ID?
Ans.Class C

56.For a d.c. voltage an Inductor at steady state
Ans.Depends in Polarity

57.If you use either Telnet or FTP, which is the highest layer you are using to transmit data?
Ans.Application

58.Which layer 4 protocol is used for a Telnet connection?
Ans.TCP

59.In an R-L Circuit connected to an alternating sinusoidal voltage, the magnitude of Transient voltage current primarily depends on
Ans.instant in the voltage cycle at which circuit is closed

60.What protocol is used to find the hardware address of a local device?
Ans.ARP

61.Which will acts a short circuit at t=0+ with initial conditions
Ans.capacitor

62.When a series R-L circuit is connected to a voltage ‘V’ at t=0, the current passing through
The inductor L at t=0+ is
Ans.Zero

63.Acknowledgments, sequencing, and flow control are characteristics of which OSI layer?
Ans. Layer 4

64.For delta connected circuit the relation between line current (IL) and phase current (Iph) is
Ans.IL=√3Iph

65.What type of RJ45 UTP cable do you use to connect a PC's COM port to a router or switch console port?
Ans.Rolled

66.How to implement a network medium that is not susceptible to EMI. Which type of cabling should you use?
Ans.Fiber-optic cable

67.In a balanced three phase supply the sum of the voltages will be equal to
Ans.zero

68.Segmentation of a data stream happens at which layer of the OSI model?
Ans.Transport

69.A series R-L-C circuit is switched on a step voltage ‘V’ at t=0 what are the initial and final values of currents in the circuit respectively
Ans.zero,zero

70.The capacitor at steady state acts as
Ans.Open circuit

71.What command is used to stop RIP routing updates from exiting out an interface but still allow the interface to receive RIP route updates?
Ans.Router(config-router)# passive-interface s0

72.You type debug ip rip on your router console and see that 172.16.10.0 is being advertised to you with a metric of 16. What does this mean?
Ans.The route is inaccessible.

73.If your routing table has a static, a RIP, and an IGRP route to the same network, which route will be used to route packets by default?
Ans.IGRP route

74.What does a switch do when a frame is received on an interface and the destination hardware address is unknown or not in the filter table?
Ans.Floods the network with the frame looking for the device

75.In which circumstance are multiple copies of the same unicast frame likely to be transmitted in a switched LAN?
Ans.In an improperly implemented redundant topology

76.If you want to disable STP on a port connected to a server, which command would you use?
Ans.spanning-tree portfast

77.Your switch has a port status LED that is alternating between green and amber. What could this indicate?
Ans.The port is experiencing errors.

78.You want to run the new 802.1w on your switches. Which of the following would enable this protocol?
Ans.Switch(config)# spanning-tree mode rapid-pvst

79.Which of the following is a layer 2 protocol used to maintain a loop-free network?
Ans.STP

80.What command will display the forward/filter table?
Ans.show mac address-table

81.If the series arm impedance is Z1 and shunt arm impedance is Z2 the condition for constant-k type filter is
Ans.Z1Z2=K2

82.Which command would you use to apply an access list to a router interface
Ans.ip access-group 101 in

83.Determine the shunt arm inductance value of high pass filter which has an design impedance of 500Ω and cut-off frequency of 1KHz is
Ans.39.78mH

84.The main disadvantage of constant-k type filter is
Ans.Attenuation is not Sharpe

85.In a two-port network symmetrical condition for ABCD parameter is
Ans.A=D

86.What is the frequency range of the IEEE 802.11a standard?
Ans.5GHz

87.What is the maximum distance running the lowest data rate for 802.11b?
Ans.About 350 feet

88.You have a Cisco mesh network. What protocol allows multiple APs to connect with many redundant connections between nodes?
Ans.AWPP

89.The ideal transformer can be expressed in terms of 
Ans.h parameters

90.Fourier series of even function do not have
Ans.sine terms

91.With in the university Which type of networking will be used
Ans.LAN

92.The OSI reference model consists of how many No. of Layers
Ans.7

93.In OSI model Packets are exchanged in which layer
Ans.Network

94.How many non-overlapping channels are available with 802.11b?
Ans. 3

95.Session layer will present in Which reference model
Ans.OSI

96.The fundamental relation between f, λ, and c
Ans.c=fλ

97.What is the maximum distance with maximum data rate for 802.11b?
Ans.About 150 feet

98.Broadcast channels are some times referred to as
Ans.Random Access Channels

99.What is the maximum distance running the lowest data rate for 802.11g?
Ans.Non-broadcast multi-access

100.Which command is required for connectivity in a Frame Relay network if Inverse ARP is not operational?
Ans.frame-relay map

101.Broadly speaking there are two types of transmission technology . They are
Ans.Broadcast networks, point-to-point networks

102.In data link layer the name of the unit exchanged is
Ans.Frame

103.The UDP means
Ans.User datagram protocol

104.The PCM means
Ans.Pulse code Modulation

105.The cabling of 10 base 5 can support segments of upto
Ans.500 Meters

106.The IEEE standard 802.4 is called as
Ans.Token Bus

107.The IEEE standard 802.6 is called as
Ans.DQDB/ Distributed Queue dual Bus

108.What are the decimal and hexadecimal equivalents for the binary number 10110111
Ans.183/B7

109.Acknowledgments, sequencing, and flow control are characteristics of which OSI layer?
Ans. Layer 4

110.What is the maximum number of IP addresses that can be assigned to hosts on a local subnet that uses the 255.255.255.224 subnet mask?
Ans.30

111.connecting device that operates in the physical and datalink layers of the internet
model is
Ans.Bridge

112.SONET sends how many frames per sec.
Ans.8000

113.Which provides routing, traffic management, switching and multiplexing services
Ans.ATM layer

114.Which address is used during the transition from IPv4 to IPv6
Ans.Compatible Address

115.What is the subnetwork number of a host with an IP address of 172.16.66.0/21?
Ans.172.16.64.0

116.In link state routing, after the construction of the link state packets new routers are computed using
Ans.Dijkstra’s algorithm

117.When too many packets are present in the subnet and performance degrades then it leads to
Ans.congestion

118.Which protocol is called a connectionless, unreliable transport protocol.
Ans.UDP

119.Web pages are written in Which language
Ans.HTML

120.The structural framework for accessing linked documents is called
Ans.www

121.The security service that no party to a contract can later deny having sent it is
Ans.Non-repudiation

122.The art of breaking ciphers is
Ans.Cryptanalysis

123.The AAL is divided into two sublayers what are they
Ans.Onvergence sublayer (cs), Segmentation and reassembly(SAR)

124.What are the three types of address in IPv6?
Ans.Unicast, Anycast and Multicast

125.The network address of 172.16.0.0/19 provides how many subnets and hosts?
Ans.8 subnets, 8,190 hosts each

126.Sending packet to all destinations simultaneously is Called
Ans.Broadcasting

127.What is a client/server application that identifies each host on the internet with a unique user friendly name
Ans.DNS

128.The protocol used to provide security to emails is
Ans.PGM

129.The length of the TCP segment header is
Ans.20 bytes

130.The protocol that runs on the port number 25 is
Ans.SMTP

131.In Which topology every device has a dedicated point to point link to every other device
Ans.Mesh

132.Which layer is responsible for monitoring frames from one hop to the next
Ans.DataLink layer

133.Circuit Switching takes place at the
Ans.Physical layer

134.On a VLSM network, which mask should you use on point-to-point WAN links in order to reduce the waste of IP addresses
Ans./30

135.In Stop and Wait ARQ, the receiver has received frame 0,this can be acknowledged as
Ans.Ack1

136.Noiseless Channels use
Ans.Flow control

137.Ethernet maximum frame length is
Ans.1518bytes

138.To test the IP stack on your local host, which IP address would you ping?
Ans.127.0.0.1

139.If you want to have more than one Telnet session open at the same time, what keystroke combination would you use?
Ans.Ctrl+Shift+6, then X

140.In Which method,after the station finds the line idle, it sends its frame immediately
Ans.1-persistent

141.The set of devices connected by communication links is
Ans.Network

142.Which layer is responsible for compression and encryption
Ans.Presentation Layer

143.To connect ‘n’ inputs and ‘m’ outputs using a crossbar switch, we require how many Cross points
Ans.n*m

144.what is the cable that accepts and transport signals in the form of light?
Ans.Optical fiber

145.Hamming distance between 10101 and 11110 is
Ans.3

146.The lower sub layer of datalink layer MAC, is responsible for
Ans.Multiple Access Resolution

147.Which command will copy the IOS to a backup host on your network?
Ans.copy flash tftp

148.Expand ARPANET
Ans.Advanced Research Projects Agency Network

149.When a frame is carrying from A to B, it can also carry information about arrived or lost frames from B. This technique is called is
Ans.Piggybacking

150.In a packet switched network, there is no resource reservation; resources are allocated on
demand(T/F)
Ans.True


Related

Interview Questions 5803976941889601485

Post a Comment

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

item