DBMS Database Management Systems Technical Interview Questions & Answers

1.A database schema is specified by a set of definitions that are expressed using a Ans.  DDL 2.Which represent entity sets. Ans. Rec...

1.A database schema is specified by a set of definitions that are expressed using a
Ans. DDL

2.Which represent entity sets.
Ans.Rectangles

3.Which manager is responsible for the interaction with the file manager
Ans.storage

4.What are the basic data base operations?
Ans.Write_item(x),Read_item(x)

5.Which constraints determine whether the entities in the subclass collecting include all entities in the superclass. 
Ans.covering

6.The minimal set of attributes whose values uniquely identify an entity in the set is
Ans.Key

7.What are various types of locking techniques?
Ans.binary lock,Shared/Exclusive lock,Two phase locking

8.Fields in one relation that refer to fields in another relation is called
Ans.foreign key Constraints

9.The query that has another query embedded within it is
Ans.nested

10.What are different DBMS languages?
Ans.DDL,SDL,VDL,DML

11.Which provide fast access to data items that hold particular values
Ans.Indices

12.The overall design of database design is called the database
Ans.Schema

13.Which attributes are used to record information about the relationship
Ans.Descriptive

14.A real world object is represented as
Ans.Entity

15.A TRC query is defined to be expression of the form
Ans.{T | P(T)}

16.The cross-product operation is sometimes called
Ans.Cartesian product

17.What is degree of a relationship?
Ans.The no of entities participating in that relation .

18.A database that has a set of associated triggers is called
Ans.Active database

19.Grouping in SQL extends the basic query form by the
Ans.GROUP BY or HAVING clauses.

20.DML stands for
Ans.Data Manipulation Language

21.Storing the same information several times in a database is known as
Ans.redundancy

22.Every relation that is in BCNF is also in
Ans.3NF

23.Forth normal form is a direct generalization of
Ans.4NF

24.In Which State The Transmission Starts
Ans.active

25.The unit of program execution that accesses and possibly updates various data items is
Ans.transaction

26.The remote backup site is sometimes also called the
Ans.secondary site

27.WAL Expansion is
Ans.Write Ahead Logging

28.The most widely used structure for recording database modifications is the
Ans.log

29.What are relationship constraints? 
Ans. Cardinality ratio.,Participation constraints.

30.Which indices contain entries for every search-key value.
Ans.dense

31.Which property enables us to enforce any constraint on the original relation by simply
enforcing some constraints on each of the smaller relations.
Ans.Dependency preservation

32.The set of FDs is an equivalent set of FDs that has certain minimality properties is
Ans.Minimal cover

33.A transaction may release locks, but may not obtain any new locks in Which Phase
Ans.Shrinking

34.The two-phase locking protocol releases all locks at the end of the transaction is
Ans.Rigorous

35.What is a ternary relationship?
Ans.A relationship with a degree 3 is called a ternary relationship.

36.Which contains a list of pages that have been updated in the database buffer
Ans.Dirty page Table

37.Which technique allows database modifications to be output to the database while the
transaction is still in the active state
Ans.Immediate modification

38.Which hashing has been used to construct symbol tables for compilers and assemblers
Ans.Open

39.Extendable hashing technique is
Ans.Dynamic Hashing

40.A B+-tree index takes the form of a
Ans.Balanced Tree

41.What is an advantage of DBMS
Ans.Reduction of Redundancies,Conflict Resolution,Concurrent Access

42.Which level of abstraction is used by database administrator
Ans.Internal

43.What are the properties of transaction?
Ans. Atomicity,Consistency preservation,Isolation ,Durability

44.Which Shape represent Entity in ER diagram
Ans.Rectangle

45.An entity set attributes that does not have a primary key within them is termed as
Ans.Weak Entitiy

46.The process of identifying subsets of an entity set that share some special characteristics.
Ans.Specialization

47.Number of attributes in the table is referred as
Ans.Relation Degree

48.Which Command in SQL is used to add columns in the table
Ans.Alter

49.Which command is used in the modification of a database
Ans.Delete

50.What are types of schema?
Ans.Internal schema, Conceptual schema,External schemas or user views

51.The software used to define, create, maintain and provide controlled access to a database and repository is
Ans.DBMS

52.DML stands for
Ans.Data Manipulation Language

53.What is an association between two or more entities
Ans.Relationship

54.Which Constraints determine whether the entities in the subclasses collectively include all entities in the super class.
Ans.Covering Constraints

55.Which Schema contains the basic information of a table
Ans.Relation

56.Rows of a table is known as
Ans.Tuples/records

57.Which query in SQL modifies the columns values
Ans.Update

58.Relational algebra operation identifies tuples in one relation but are not in another is
Ans.Difference Operation

59.Which data type in SQL defines variable length character string with user specified maximum length
Ans.Varchar(n)

60.Which operation finds common tuples in two relations and eliminates duplicate tuples
Ans.Intersect operation



Related

Interview Questions 5008229252669705758

Post a Comment

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

item